Първоначално публикувано от sollider
Покажи съобщение
Известие
Collapse
No announcement yet.
Алфа 156 трудно загрява
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщениеАз лично за да вкарам мотора в обороти (разбирайте над 2000-2500) чакам да чукне чертата за 80 градуса и чак тогава се раздавам на газта, дори и да е работила 10 минути на място преди това. Вероятно всеки има различен стил на каране и различни разбирания за полезно и вредно и не отричам, че може би на моменти предприемам излишни мерки за сигурност, но пък от тях глава не боли.
Comment
-
Е то под 1500 оборота колата вече "хълца" и иска да гасне. Докато не загрее мотора си я карам между 1800 и 2200, не повече от това. И с това си каране наистина доста бавно загрява двигателя, особено сега на тези минуси навън. Но аз имам затапен ЕГР и вероятно това е причината. Твърде възможно е и автора да е така, но той май пък спря да следи темата си.Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 hp
GOLF MK3 1.9 TDI 110HP + remap (140 hp)
Comment
-
Аз не зная дали ми е затапен ЕГР...като свържа Алфата с компа ми дава на ЕГР 1% и каквото и да правя не мърда.
Може и да е затапен или да е тотално запушен.
Днес ще пална колата и ще я оставя да загрее до 70-80 градуса и ще видя дали горният маркуч към радиатора е топъл.Alfa Romeo 156 SW 1.9 jtd, 140 hp '02
EX...Fiat Tempra 1.6
Comment
-
И поради каква причина е препоръката да не се кара на 'високи' обороти при двигател, недостигнал 90 градуса ?
Под 1900 като няма никои как да върви, нали ако се поддържат само ниски обороти не е хубаво за маховик, турбото се задръства и т.н.
То излиза, че няма угодия на тези дизели...156 Sportwagon 1.9JTD
Comment
-
Първоначално публикувано от firedragon Покажи съобщениеИмайте предвид, че когато е затапен егр-а, топлообменикът му си играе ролята на чист охладител и от там също има известна загуба на топлина.
---------- Post added at 13:42 ---------- Previous post was at 13:41 ----------
Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщениеЕ то под 1500 оборота колата вече "хълца" и иска да гасне. Докато не загрее мотора си я карам между 1800 и 2200, не повече от това. И с това си каране наистина доста бавно загрява двигателя, особено сега на тези минуси навън. Но аз имам затапен ЕГР и вероятно това е причината. Твърде възможно е и автора да е така, но той май пък спря да следи темата си.
---------- Post added at 13:43 ---------- Previous post was at 13:42 ----------
Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщениеИ как според теб ще се задръсти турбото от 5-10 км каране на малко по-ниски обороти? А това за маховика съм го чувал и преди, само че не виждам никаква логика.
При каране на много ниски обороти се получава притрисане, което се поема и от маховика
Comment
-
Първоначално публикувано от potrebitel22 Покажи съобщениеТогава каква е логиката при ниските температури да не се кара нормално ?
Аз не ви казвам как да си карате колите, карайте ги както си знаете. Давам само един пример от моята скромна практика: преди години една от служебните коли се озова в сервиза със сцепен блок. Тая кола виждаше нон-стоп форсиране и редовно влизаше в обороти, абе с две думи караше се само идиотски и само от идиоти.Версията на всички майстори, до които се допитахме за мнение бяха, че се е получило именно вследствие на подобен тип каране. Аз лично не съм достатъчно компетентен да потвърдя или отвхръля тая вероятност, затова нека по-опитните и разбиращите да си кажат и те мненията по въпроса.
Но за всеки случай едно е сигурно - това за маслото, което колегата по-горе каза е вярно и само заради него не бих тръгнал да правя глупости с колата си, докато все още загрява.Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 hp
GOLF MK3 1.9 TDI 110HP + remap (140 hp)
Comment
-
[QUOTE=Alex_26;1510572]Как играе роля на охладител?[COLOR="Silver"]
Този топлообменник,който е под термостата, когато е затапен егр-а не се загрява от преминаващите газове, но за сметка на това през него продължава да циркулира антифриз от системата. За лятото донякъде е добре, защото ще охлажда допълнително двигателя, но за зимата е нежелан ефект.Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02
Comment
-
[QUOTE=firedragon;1510594]Първоначално публикувано от Alex_26 Покажи съобщениеКак играе роля на охладител?[COLOR="Silver"]
Този топлообменник,който е под термостата, когато е затапен егр-а не се загрява от преминаващите газове, но за сметка на това през него продължава да циркулира антифриз от системата. За лятото донякъде е добре, защото ще охлажда допълнително двигателя, но за зимата е нежелан ефект.
Comment
-
Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщениеЕ то под 1500 оборота колата вече "хълца" и иска да гасне. Докато не загрее мотора си я карам между 1800 и 2200, не повече от това. И с това си каране наистина доста бавно загрява двигателя, особено сега на тези минуси навън. Но аз имам затапен ЕГР и вероятно това е причината. Твърде възможно е и автора да е така, но той май пък спря да следи темата си.
Иначе точно това са оборотите докато загрее 1800-2200
Аз винаги изчаквам 10-15 мин. преди да потегля,а тук повече от -7 градуса не е падала температурата !След 5 мин. пускам парното, има топло малко но и стрелката на температурата не помръдва по дълго време от долно положение което е 50 градусаAlfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-JET 140hp 192A5.000,6 marce-DISTINCTIVE +SELENIA WR (WIDE RANGE) 5W-40 - временно спряна от движение....
Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 20V 210CV
sigpic
Comment
-
Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщениеПри такива въпроси няма как да не ти отговоря с въпрос. Като например сега ми се ще да те попитам какво ненормално виждаш в това да сменяш предавки между 2000 и 2500 оборота, или ти винаги натискаш газта до долу...156 Sportwagon 1.9JTD
Comment
Comment